SMS GASILEC5 IN GASILEC10 NA 1919 ZA POVRNITEV ŠKODE NA OPREMI GASILCEV


Gasilska zveza Slovenije sporoča, da sta za finančno pomoč pri zagotovitvi nesorazmerno visokih stroškov uničene opreme pri posredovanju gasilcev v letošnjih poplavah pri mobilnih operaterjih aktivirani ključni besedi GASILEC5 in GASILEC10.

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo GASILEC5 ali GASILEC10 na številko 1919 in prispevali boste 5 ali 10 evrov za povrnitev škode na opremi gasilcev, ki so sodelovali v poplavah.

Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A-1 Slovenija, T-2 in Telemacha.

Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija za uporabnike Telekoma Slovenije, A1 in Telemacha so objavljeni na spletni strani Gasilske zveze Slovenije (spodaj).

Prav tako lahko sredstva, ki bodo porabljena izključno za povrnitev škode na opremi gasilcev, nakažete na:

SKLIC: 00 24521

NAMEN: POŠKODOVANA OPREMA POPLAVE 2023

Podatki za nakazilo:

GASILSKA ZVEZA SLOVENIJE

TRŽAŠKA CESTA 221

1000 LJUBLJANA

ID za DDV: SI63471736

TRR: SI56 0430 2000 1806 027

Na pomoč!

Za lažje nakazilo: Povezava na UPN-obrazec za donacijo.

Tečaj GNO že v teku


Prvi tečaj gašenja požarov v naravnem okolju (GNO) že poteka.

Udeleženci se danes na Krasu učijo gašenja s preventivnimi požigi.

Tečajniki, ki obiskujejo tečaj GNO, v primeru razglašene velike požarne ogroženosti pod vodstvom inštruktorjev sodelujejo na intervencijah pri gašenju požarov. 

Do avgusta bo izvedenih 6 tečajev GNO s predvidenimi 180 tečajniki. Usposabljanje se izvaja v enoti Sežana ICZR v soorganizaciji Gasilske zveze Slovenije, Gasilske šole, URSZR in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana.


SKUPNE PRIPRAVE NA MLADINSKO OLIMPIJADO 2024


Skladno s programom priprav na Mladinsko gasilsko olimpijado 2024 so bile od petka, 5. 7., do nedelje, 7. 7. 2024, skupne priprave slovenske mladinske reprezentance v Vipavi.

Na skupnih pripravah so svoje spretnosti krepile štiri slovenske ekipe - mladinci PGD Zgornji Tuhinj, PGD Drenov Grič-Lesno Brdo ter mladinke PGD Zbilje in PGD Andraž nad Polzelo. Spremljali so jih tudi sodniki, mentorji enot in vodstvo reprezentance. Na pripravah sta vladala izjemno pozitivno vzdušje in motiviranost.

Na zadnji dan skupnih priprav olimpijskih ekip je rednim treningom sledila tudi pregledna simulacija tekme, ki so si jo ogledali Klemen Repovš, podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije in vodja olimpijske reprezentance, Renata Rupreht, predsednica Mladinskega sveta Gasilske zveze Slovenije, starši tekmovalcev in predstavniki društev.

Ekipe so prikazale izjemen napredek na teh skupnih pripravah, zato je lahko Ivan Jezernik, glavni trener olimpijske reprezentance, z veseljem sporočil, da so vse štiri ekipe izpolnile predpisano normo za odhod na olimpijado.

Članom reprezentance smo razdelili enotno športno opremo za na olimpijado, kot tudi praktična darila Spar Slovenija, ki je podpornik naše reprezentance in se jim iskreno zahvaljujemo. Za podporo se zahvaljujemo tudi Zavarovalnici Triglav.

Za pomoč pri izvedbi skupnih priprav pa se zahvaljujemo Vojašnici Vipava, PGD Vipava in Upravi RS za zaščito in reševanje

Mladinska gasilska olimpijada CTIF za leto 2024 bo potekala od 21. do 28. julija 2024 v  kraju Borgo Valsugana v pokrajini Trentino v Italiji.

Foto: Klemen Zibelnik, Klemen Repovš


MATEVŽ HACE


4. julij 1910 –1. marec 1979

Na današnji dan leta 1910 se je v vasi Podcerkev v Loški dolini na Notranjskem rodil Matevž Hace. V šolskih letih je bil pastir in se je že v rani mladosti preživljal kot gozdarski delavec v domačih gozdovih. Leta 1926 se je zaposlil na žagi na Marofu in se istega leta pridružil članom delavsko-kulturnega društva Svoboda, kjer je bil knjižničar in ter nekaj let pozneje predsednik društva. Gasilcem se je pridružil leta 1927 in postal član leta 1888 ustanovljene Požarne brambe Stari trg. Dejaven je bil tudi kot ugledni javni in kulturni delavec, partizanski komisar, ljudski poslanec in član sveta republike.

Njegova bližina človeku in predanost vrednotam poslanstva gasilske organizacije sta botrovala zaupanju in uspešnemu vodenju slovenskih gasilcev.

Namreč, ko je bil 18. maja 1948, v Ljudski skupščini LRS sprejet Zakon o prostovoljnih gasilskih društvih, ga je vodstvo OF predlagalo za predsednika pripravljalnega odbora ustanovne skupščine in leta 1949 ustanovljene Gasilske zveze LRS – prvega gasilskega Kongresa, kjer je imel glavno poročilo o pomenu gasilstva in njegovih nalogah v naši državi, bil je izvoljen za predsednika novoustanovljene Gasilske zveze LRS in opravljal funkcijo predsednika polnih 14 let.

Bil je človek, ki je s svojimi mislimi, idejami in dejanji ustvarjal nepozabne prispevke k ohranjanju in razvoju humanitarnega poslanstva gasilstva.

Umrl je 1. marca 1979.

Na žalni seji za dolgoletnim predsednikom GZS je bilo 3. marca 1979 predlagano, da spremlja podelitev kipca Gasilec tudi ustrezna denarna nagrada in listina o podelitvi, vse skupaj pa nosi ime NAGRADA MATEVŽA HACETA.

Kipec, ki je delo akademskega kiparja Stojana Batiča in pomeni posebnega priznanja za izjemne življenjske zasluge, pomembne za razvoj gasilske organizacije, je bil s posebnim pravilnikom uveden konec leta 1975.

Nikakor pa ne smemo mimo njegovega literarnega opusa. Bil je realističen pripovednik, ki je pisal že pred vojno in se po njej razvil v plodovitega pisatelja 21 knjižnih del.

Prispevek pripravila: Petra Planinc, kustosinja Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki


Delegatska skupščina Mednarodne organizacije gasilskih in reševalnih služb CTIF


V Oslu poteka Delegatska skupščina Mednarodne organizacije gasilskih in reševalnih služb CTIF, kjer so bile med drugimi tudi volitve za predsednika, tri podpredsednike in blagajnika.

Za predsednika je bil ponovno izvoljen Milan Dubravac.

Gasilsko zvezo Slovenije na delegatski skupščini zastopajo predsednik Janko Cerkvenik, poveljnik Zvonko Glažar in namestnica predsednika dr. Janja Kramer Stajnko.


REZULTATI MEDNARODNEGA GASILSKEGA TEKMOVANJA V OKVIRU BOGATAJEVIH DNEVOV ZIR 2024


Na stadionu Vojašnice Petra Petriča v Kranju je v okviru prireditve Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja v soboto, 1. 6. 2024, potekalo Mednarodno gasilsko tekmovanje pod pokroviteljstvom Uprave RS za zaščite in reševanje. Sodelovalo je 23 domačih in 3 gostujoče tekmovalne enote iz Avstrije, Češke Republike in Hrvaške.

Najboljša mesta v posameznih kategorijah so dosegle naslednje tekmovalne enote:

ČLANI A:


 1. PGD STARŠE
 2. PGD TINJE
 3. PGD ČUŠPERK

ČLANICE A:


 1. PIGD KRKA NOVO MESTO
 2. PGD OPLOTNICA
 3. PGD LANCOVO

ČLANI B:


 1. PIGD KRKA NOVO MESTO
 2. PGD KEBELJ
 3. PGD LANCOVO

ČLANICE B:


 1. PGD HAJDOŠE
 2. PGD NOVA CERKEV
 3. PGD LEŠE

GOSTI - ČLANI A:


 1. PISKOVÁ LHOTA (ČEŠKA REPUBLIKA)
 2. DVD DONJI KNEGINEC (HRVAŠKA)

GOSTI - ČLANI B:


 1. FF TÖPLITSCH (AVSTRIJA)

Tekmovalne enote so poleg pokalov, medalj in priznanj prejele tudi praktične nagrade pod pokroviteljstvom Uprave RS za zaščito in reševanje.

Rezultati:

GALERIJA


Dogajanje na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja 2024 v Kranju


Središče Kranja vrvi od pestrega dogajanja. Na že devetih Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja se predstavljajo številne organizacije, delujoče v omenjenem sistemu, ponudniki opreme in drugi, še posebej pa so zanimivi dinamični prikazi postopkov, vozil in opreme.

Na Slovenskem trgu lahko v šotoru obiščete tudi predstavitveni prostor GZS, kjer se seznanite z delovanjem naše organizacije, si ogledate razstavne panoje in nekaj muzejskih predmetov Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki, mlajši obiskovalci se preizkusijo v spretnosti »gašenja plamenov«, starejši pa poskusijo rešiti miselni izziv.

Včerajšnje dogajanje je zaznamovala slovesnost ob odprtju, ki se je je udeležilo tudi vodstvo GZS. Na odprtju je zbrane najprej pozdravil in se organizatorjem in sodelujočim zahvalil za pripravo in sodelovanje Matjaž Rakovec, župan MO Kranj. Poudaril je, da je to priložnost, da se učimo drug od drugega, okrepimo zavezništva za še boljšo pripravljenost na morebitne prihodnje izzive.

Bogatajeve dneve je odprl Marjan Šarec, minister za obrambo, ki je poudaril, da je sistem za zaščito in reševanje sistem, ki ne prenese nobenih velikih eksperimentov in temelji na prostovoljstvu ter opremi, ki pa brez ljudi ne pomeni nič: »Temelji na srčnosti, odgovornosti, predanosti svojemu delu.« Njegova značilnost pa je, da se gradi takrat, ko nesreče še ni, vanj je treba vlagati, da je pripravljen, ko udari nesreča. Navezal se je na minuli katastrofi predhodnih let in izrazil pohvalo vsem požrtvovalnim sodelujočim za uspešno opravljeno delo. Omenil je tudi, da je dobro delovanje opaženo tudi v javnosti. Zadnja raziskava javnega mnenja je pokazala, da ljudje najbolj zaupajo gasilcem, na drugem mestu je Civilna zaščita, na tretjem pa Slovenska vojska, torej tri ustanove, ki tvorijo Ministrstvo za obrambo in skupaj rešujejo, ko je najhujše. Za uspešno sodelovanje se je zahvalil tudi prisotnemu Boštjanu Poklukarju, ministru za notranje zadeve, ter Policiji.

Nagovor je končal z mislijo, da je »pomembno, da sile za zaščito in reševanje delujejo kot eden, da opravljajo svoje delo in služijo državljankam in državljanom. Bogatajevi dnevi so čudovita priložnost, da pridem skupaj in si ogledamo novo opremo, kaj lahko v bodoče še storimo za naše državljanke in državljane, kako lahko še izboljšamo na naših intervencijah in našem sodelovanju, kajti nikoli ni tako dobro, da ne bi bilo lahko še boljše.«

Odprtje se je končalo s predajo ključev novih vozil, ki jih je prevzela Gorska reševalna zveza Slovenije, ter posebnim presenečenjem – preletom obeh novih amfibijskih letal, namenjenih gašenju požarov v naravi.

Petkovo dogajanje so najbolj zaznamovali različni posveti, med katerimi je dva skupaj z Združenjem slovenskih poklicnih gasilcev in URSZR organizirala tudi Gasilska zveza Slovenije, in sicer Posvet GEŠP in Posvet o organizaciji javnih prireditev.

GALERIJA


Posveta o gasilskem protokolu


Za nami sta Posveta o gasilskem protokolu; prvi je bil 28. maja 2024 na Igu, drugi pa teden dni pozneje, 4. junija 2024 v Pekrah.

Več kot 200 udeležencev je prisluhnilo predavanjem o gasilskem protokolu v povezavi z načrtovanjem prireditev, sprejemom gostov, pripravo sedežnega reda, svečanimi sejami, gasilskimi paradami, gasilskimi tekmovanji ...

Poseben del je bil namenjen tudi razpravi in zanimivim vprašanjem udeležencev, ki si jih lahko ogledate v priloženem gradivu.

GRADIVO POSVETA O GASILSKEM PROTOKOLU


Študijski dan inštruktorjev GZS


V ponedeljek, 27. 5. 2024, je v podcentru Sežana potekal vsakoletni študijski dan za inštruktorje Gasilske zveze Slovenije, ki poučujejo na tečajih za Gašenje požarov v naravi (GNO). Cilj študijskega dne je bilo poenotenje podajanja znanja na teoretičnem in praktičnem delu usposabljanja za GNO v požarni sezoni 2024. Tečajniki, ki obiskujejo tečaj za GNO, v primeru razglašene velike požarne ogroženosti, pod vodstvom inštruktorja/-jev sodelujejo na intervencijah pri gašenju požarov. Ob koncu študijskega dne so se inštruktorji pri poklicni gasilski enoti seznanili tudi z novim vozilo GVGP - 2, saj je v času usposabljanja oz. dežurstva z njimi vzpostavljeno zelo dobro medsebojno sodelovanje.