POPLAVE 2023, dogajanje minulih dni

8 Avg 2023 NOVICE

Napovedi meteorologov z začetka prejšnjega tedna so se ponekod po Sloveniji začele uresničevati v četrtek. Prvi pozivniki so se oglasili že pozno popoldne. Gasilci, ki so pritekli na pomoč, so sicer pričakovali naporno posredovanje, ampak si niti v sanjah niso mogli misliti, kaj vse jih čaka v prihajajočih dneh. 

Četrtkovo popoldansko deževje se je ponoči močno okrepilo in začelo ogrožati ne le premoženje, temveč tudi življenja. Gasilci in drugi posredovalci so ponoči izvedli že prve evakuacije iz kampov in stanovanjskih objektov.

Neurje se je vse bolj stopnjevalo, hudourniki in reke so bliskovito naraščali in ogrozili številne hiše. Voda je ponekod segala do višjih nadstropij ali streh, pojavljati so se začeli zemeljski plazovi, ki so pod seboj pokopali cele hiše in izbrisali ceste – prometne povezave so bile prekinjene. 

Petkove objave v medijih so prikazale divjo moč narave. Neurje je najbolj prizadelo Savinjsko-šaleško regijo, del Gorenjske regije, regijo Ljubljana III, Koroška je bila povsem odrezana od sveta …

Že ob 6.25 je bil aktiviran Državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah in več kot 400 gasilcev iz Obalno-kraške, Notranjske, Pomurske regije ter iz regije Ljubljana II je s 111 gasilskimi vozili ter drugo opremo prihitelo na prepotrebno pomoč lokalnim gasilcem v regijo Ljubljana III (GZ Komenda in Mengeš), Gorenjsko (GZ Cerklje in MO Kranj) in v Koroško regijo). Čez dan so se v nekaterih mestih oglasile sirene za nevarnost. Prvi dan je bilo na terenu tudi več kot 6500 gasilcev na lokalnih območjih.

Razmere se v soboto, 5. 8.,  čez dan niso umirile, vodostaji so še vedno naraščali in ogrožali več objektov. Tega dne so šli gasilci Obalno-kraške, Notranjske, Dolenjske, Pomurske regije ter regije Ljubljana I, z več kot 600 gasilci in več kot 150 gasilskimi vozili ter preostalo potrebno opremo spet na pomoč lokalnim gasilcem na močno prizadetih območjih. Na terenu so bili poleg poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot, številni pripadniki civilne zaščite iz občinskih, regijskih (HCP) in državnih enot, gorski reševalci, jamarji, potapljači, enote za tehnično reševanje, Slovenska vojska in policija.  

Na teren sta se odpravila tudi predsednik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik in Franci Petek, da si ogledata prizadeta območja in se dogovorita za nadaljnjo pomoč na podlagi državnega načrta. Obiskala sta Savinjsko-šaleško in Koroško regijo in zvečer nagovorila vse gasilce ter se jim zahvalila za srčnost in trud.

V nedeljo, 6. 8.,  so lokalnim gasilcem in občanom v Koroški, Savinjsko-šaleški regiji in regiji Ljubljana III prišli na pomoč gasilci Obalno-kraške, Dolenjske, Celjske, Belokranjske, Zasavske regije ter regije Ljubljana II. Gasilci Severnoprimorske regije so že v soboto popoldan na območju Kamnika zagotavljali dovoz pitne vode, z delom so nadaljevali tudi nedeljo (in do ponedeljka zvečer). Močno se je povečala nevarnost zemeljskih plazov. Preko 820 gasilcev s skoraj 170 gasilskimi vozili ter preostalo potrebno opremo je pomagalo številnim lokalnim gasilcem na močno prizadetih območjih. 

Poveljnik in predsednik Gasilske zveze Slovenije, Franci Petek in Janko Cerkvenik, sta bila že od jutra na terenu, kjer sta skupaj s podpoveljnikom GZS in regijskim poveljnikom Klemnom Repovšem spremljala dogajanje in sanacijo prizadetih območij v regiji Ljubljana III. V štabu v Kamniku so se sestali s predsednico Republike Slovenije, Natašo Pirc Musar. Poveljnik se je tega dne udeležil tudi seje Štaba CZ RS.

Republika Slovenija je zaprosila za mednarodno pomoč preko mehanizma Evropske Unije na področju civilne zaščite za pomoč (UCPM) v obliki mehanizacije za odstranjevanje naplavin in zagotavljanja prevoznosti cest. Republika Hrvaška je že zagotovila pomoč vojaškega helikopterja za pomoč pri zajezitvi in utrditvi nasipov na reki Muri. Pomoč je bila ponujena tudi s strani Republike Bolgarije (dva kopača).

Na vseh lokalnih območjih, kjer je bilo potrebno, so gasilske enote nadaljevale s svojim delom tudi v ponedeljek, 7. avgusta. Lokalnim gasilcem in občanom v Koroški, Savinjsko-šaleški regiji in regiji Ljubljana III so prišli na osnovi aktiviranja medregijske pomoči na pomoč gasilci iz drugih regij: Obalno-kraške, Celjske, Belokranjske, Severnoprimorske, Posavske regije ter regije Ljubljana II.
Okoli 800 gasilcev z več kot 180 gasilskimi vozili ter preostalo potrebno opremo pomaga lokalnim gasilcem in občanom na močno prizadetih območjih.

Predsednik in poveljnik GZS sta obiskala še Mengeš, Komendo in Kamniško Bistrico ter Pomursko regijo.

Vsak dan je prizadetim v poplavah poleg več tisoč lokalnih prostovoljnih gasilcev na pomoč priskočilo še okoli 800 gasilcev iz drugih regij Slovenije. Prevoze pitne vode na Koroškem že več dni izvajajo gasilci regije Ljubljana II, danes sta jim pridružila še Mariborska in Severnoprimorska regija.

Danes – torek –  bosta predsednik in poveljnik obiskala Črno na Koroškem. Lokalnim gasilcem in občanom v Koroški in Savinjsko-šaleški regiji so v pomoč gasilci iz drugih regij: Severnoprimorske, Posavske, Podravske, Mariborske, Gorenjske regije ter regije Ljubljana II. Teh gasilcev je okoli 900 z več kot 180 gasilskimi vozili, velikim številom potopnih in muljnih črpalk, agregatov ter drugo opremo.

Do danes je v drugih gasilskih regijah pomagalo več kot 3.500 gasilcev in z organizirano medregijsko gasilsko pomočjo nadaljujemo tudi v naslednjih dneh. Po prvih zbranih podatkih je delovalo na intervencijah znotraj svojih regij in občin več kot 25.000 gasilcev, natančna poročila pa so še v pripravi.

Več fotografij in video posnetkov si lahko ogledate v GALERIJI.

Avtorji fotografij v Galeriji: arhiv GZS, Simon Culot, regija Ljubljana II, PGD Stična, PGD Ambrus, PGD Sevnica, Podravska regija.

Avtor naslovne fotografije: PGD Sevnica

Išči

+