Gasilska zgodovinska dediščina predstavlja velik del slovenske kulturne preteklosti z zavidljivo tradicijo.

V starem metliškem mestnem jedru, v neposredni bližini gradu, stoji Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča, ki s svojo bogato zbirko prikazuje zgodovinsko dediščino in obširno dejavnost gasilstva od začetkov do današnjih dni.

 

ZGODOVINA MUZEJA

 Zamisel o gasilskem muzeju je vzniknila že leta 1959, ko so  metliški gasilci praznovali 90-letnico svojega delovanja in je bila v Belokranjskem muzeju v Metliki odprta razstava s predstavitvijo domačega gasilstva. V ta namen je metliško gasilsko društvo muzeju darovalo svoje stare predmete in ves gasilski arhiv. Vendar pa, takrat in tudi naslednja leta zaradi utesnjenega prostora, gasilska zbirka v Belokranjskem muzeju ni mogla biti obširneje predstavljena.  Željo, da bi se zbral in ohranil stari gasilski material, je pokazalo tudi marsikatero drugo gasilsko društvo v Sloveniji, saj bi bila tako ohranjena lepa pričevanja o njihovi dolgoletni »službi za človeka«.

 

Prav zato je Gasilska zveza Slovenije  in predvsem dr. Branko Božič, zgodovinar in velik raziskovalec zgodovine gasilstva na Slovenskem,  že leta 1960 začel z zbiranjem starih gasilskih predmetov. Utrnila se mu je misel, da bi, v poplavi kompleksnih  muzejev, ustanovljenih v 50. in 60. letih, ki so zajemali širše območje in združevali v sebi arheološke, kulturno zgodovinske, etnografske in druge zbirke, ustanovili tudi specialni muzej, ki bi obravnaval eno samo panogo – gasilstvo.

 

Muzej je javnosti odprl svoja vrata 16. avgusta 1969, ob praznovanju 100 – letnice gasilstva na Slovenskem, saj je bilo prav v Metliki leta 1869 ustanovljeno prvo prostovoljno gasilsko društvo – požarna bramba – na Slovenskem.

 

9. maja 2003 je bil muzej poimenovan po dr. Branku Božiču, dolgoletnem predsedniku GZS in pobudniku ter soustanovitelju gasilskega muzeja.

 

Zgodovinske dediščina gasilstva je v Slovenskem gasilskem muzeju predstavljena v dveh razstavnih stavbah.

 

POSLANSTVO MUZEJA

Poslanstvo Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki je skrb za vseslovensko gasilsko premično kulturno dediščino, ki jo predstavljajo predmeti različnih zbirk. (gasilska oprema in orodje, gasilske fotografije, gasilske brizgalne, gasilska odlikovanja in značke…)

Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča v Metliki kot specifični muzej predstavlja vez med gasilsko preteklostjo in sedanjostjo. To se kaže predvsem v izobraževalnih procesih, ko s stalnimi in občasnimi razstavami ter s pedagoškimi programi prispeva k utrjevanju narodne zavesti.

 

 

ODPIRALNI ČAS

Zimski čas (1. december – 31. marec)

ponedeljek – petek od 7.00 – 15.00

sobota, nedelja in državni prazniki ZAPRTO.

Poletni čas (1. april – 30. november)

torek – sobota od 7.00 – 15.00

 nedelja, ponedeljek in državni prazniki ZAPRTO.

 

Ogled stalnih in občasnih razstav je za najavljene skupine možen po dogovoru tudi izven rednega odpiralnega časa.

Informacije in najave za voden ogled muzeja sprejemamo:

-na telefon (07) 305 86 97

-na mobilni telefon 041 384 072.

-preko elektronske pošte: muzej@gasilec.net

Cena vstopnice za ogled muzeja znaša:

ODRASLI: 3€/osebo

MLADINA in UPOKOJENCI: 2€/osebo,

GASILCI z veljavno gasilsko izkaznico 1€/osebo