DELEGATSKA SKUPŠČINA CTIF 2021

Delegatska skupščina CTIF v okviru 127. gasilskega nacionalnega kongresa v Franciji.


Marseille, obmorsko mesto, ki že od nekdaj velja za mesto prepletanja različnih kultur, kar se kaže tudi v zdajšnji strukturi prebivalstva, je letošnjo jesen postal tudi središče prepletanja francoskih gasilcev in gasilcev z različnih koncev sveta, saj je gostil 127. gasilski nacionalni Kongres, v sklopu katerega je bilo organiziranih več različnih dogodkov.

Nacionalni Kongres gasilcev Francije je potekal od 13. do 17. oktobra 2021 na slikovitem razstavnem prostoru Parc Chanot. Otvoritveni dogodek (13. 10. 2021) se je odvil ob zvokih godbe francoske tujske legije, prižigom bakle ter uvodnimi pozdravi pomembnih gostov. Med slednjimi so bili Roxana Maracineanu, francoska ministrica za šport, Grégory Allione, predsednik Gasilske zveze Francije, Martine Vassal, predsednica Aix-Marseille-Provence Metropolis (medobčinske skupnosti) ter Benoît Payan, župan mesta Marseille. Tekom dneva in v naslednjih dneh so potekali prikazne vaje sil zaščite in reševanja, preventivne delavnice, številni domači ter tuji razstavljavci so obiskovalce seznanili s ponudbami in novostmi.

Klik za video utrinek prvega dne francoskega nacionalnega kongresa.

Godba francoske tujske legije na otvoritvenem dogodku.

V prostorih sejmišča je v četrtek, 14. oktobra 2021, zasedal Izvršni odbor CTIF. Člani so uskladili še zadnje stvari pred letno Delegatsko skupščino ter pregledali delovanje komisij in delovnih skupin ter vlogo pridruženih članov v organizaciji. Oblikovale so se nove ideje za izvedbo spletnih seminarjev in sodelovanje pri projektih. Poudarek tokratnih tem je bilo področje podnebnih sprememb in naravnih nesreč. Člani so poudarili pomen tovrstnih dogodkov za izmenjavo izkušenj in širjenje znanja Prav tako so pregledali finančni načrt in pripravili plan za prihodnje leto. Na podlagi preteklih izkušenj in v luči poslanstva CTIF  »varni državljani skozi usposobljene gasilce« so člani Izvršnega odbora CTIF podpisali Kodeks ravnanja oz. »Code of Conduct«.  Z dokumentom želi vodstvo CTIF spodbuditi gasilce po svetu za boljše razumevanje in nenehno izboljševanje njihovih delovnih pogojev s stalnim dialogom, analizo ter izmenjavo pridobljenih izkušenj iz različnih intervencij po vsem svetu. Gradnja varnega okolja je skupno prizadevanje, ki se mu moramo vsi zavezati – vsak dan. Povzetek dokumenta je na voljo na spletni strani CTIF (klik).

Med sestankom je zbrane pozdravit tudi Grégory Allione, predsednik Gasilske zveze Francije.

Istega dne je potekala tudi konferenca projekta »Fire-In« (klik). Projekt se osredotoča na vzpostavitev prve evropske inovativne mreže na področju gasilskih in reševalnih služb. Temelji na izmenjavi znanja in izkušenj več kot 80 strokovnjakov. Teme, povezane z gasilstvom in reševanjem, so razdeljene na pet tematskih področij: odziv sil zaščite in reševanja pri iskanju in reševanju, požari objektov, požari v naravi, naravne nesreče, kemične/biološke/radiološke in nuklearne nesreče. Pri projektu sodeluje tudi CTIF, ki ga zastopa njegov nekdanji predsednik in častni član Tore Eriksson (Švedska).

Klik za video utrinek drugega dne francoskega nacionalnega kongresa.

Petek, 15. oktober 2021, se je začel v znamenju Delegatske skupščine CTIF, ki je tokrat potekala na hibridni način. Po uvodnem pozdravu predsednika Milana Dubravca (Slovenija) so sledila poročila generalnega sekretarja Romana Sykore (Avstrija) in članov Izvršnega odbora, ki so poročali tudi o delu komisij in delovnih skupin. Vsa poročila so bila soglasno sprejeta, prav tako tudi finančni plan za naslednjo obdobje. Kot nova članica CTIF je bila sprejeta Kanada. Potrjeni so bili podaljšan mandat blagajniku in nova člana revizije. Dosedanjemu podpredsedniku Hubertu Vettru (Avstrija) se je iztekel drugi mandat. Postal je častni član, njegovo mesto pa je zasedla Yvonne Näsman (Švedska). Predsednik CTIF se je za delo in doprinos k napredku organizacije zahvalil tudi Tomu Van Esbroecku (Belgija), dosedanjemu predsedniku Komisije za nove tehnologije in članu Izvršnega odbora. Dr. Janja Kramer Stajnko, namestnica predsednika Gasilske zveze Slovenije, je v imenu slovenske delegacije predstavila gasilsko olimpijado in Delegatsko skupščino, ki bosta prihodnje leto potekali v Celju, Anatoly Suprunovsky (Rusija) pa je zbrane povabil na Delegatsko skupščino 2023 v Moskvo.

Delegacija Slovenije na Delegatski skupščini CTIF: Franci Petek, Janko Cerkvenik, dr. Janja Kramer Stajnko in Zvonko Glažar

V popoldanskem delu je potekal mednarodni kongres »Soočanje in izzivi gasilskih in reševalnih služb glede na podnebne spremembe«. Na njem je imel uvodni pozdrav Milan Dubravac, predsednik CTIF. Predstavil je tudi organizacijo in njene aktivnosti z omenjenega področja.

Milan Dubravac, predsednik CTIF na mednarodnem kongresu

Klik za video utrinke tretjega dne francoskega nacionalnega kongresa.

Zadnji dan nacionalnega Kongresa francoskih gasilcev je potekala Skupščina Gasilske zveze Francije. Za njen zaključek sta z nagovoroma poskrbela njen predsednik, ki je bil dan prej na volitvah ponovno izvoljen s 96-ostotno podporo, in francoski predsednik Emmanuel Macron. Slednji je v nagovoru poudaril velik pomen gasilstva v državi ter sinhrono delovanje sil zaščite in reševanja na nivoju EU.

Posnetek obeh govorov si lahko ogledate tukaj (klik). Podnapisi so na voljo v nastavitvah.

Francoski predsednik Emmanuel Macron

Klik za video utrinke četrtega dne francoskega nacionalnega kongresa.

Išči

+