NOVINARSKA KONFERENCA PRED GASILSKO OLIMPIJADO CELJE 2022

13 Jul 2022 NOVICE

Pred začetkom Gasilske olimpijade Celje 2022, ki bo v Celju od 17. do 24. julija, smo v sredo, 13. julija 2022, v sodelovanju z Mestno občino Celje v dvorani Narodnega doma pripravili zelo dobro obiskano novinarsko konferenco, na kateri smo predstavili potek priprav in tekmovalni ter bogat spremljevalni program. Na novinarski konferenci so sodelovali Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije, Franci Petek,  poveljnik Gasilske zveze Slovenije, Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje, in Sašo Farčnik, predsednik Gasilske zveze Celje.

»V Celju smo zelo veseli in ponosni, da se je Gasilska zveza Slovenije odločila ta velik mednarodni dogodek organizirati v našem knežjem mestu. To je za nas priznanje za dobro delo naših prostovoljnih gasilcev in Gasilske zveze Celje … Vsi smo že v prijetnem pričakovanju enega največjih dogodkov, ki se ga spominjamo v novejši zgodovini Celja in sicer tako po številu tekmovalcev kot vseh ostalih obiskovalcev. Mesto je po mojem mnenju dober partner pri organizaciji tega velikega dogodka. Praktično vse je že pripravljano, tako da se zelo veselimo dogodka in vse te živahnosti ter barvitosti, ki jo bo prinesel v samo mestno dogajanje«, je med drugim dejal župan Bojan Šrot.

Kot je dejal Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije, je Gasilska olimpijada Celje 2022 največji gasilski dogodek v več kot 150-letni zgodovini gasilstva na Slovenskem, na katerega smo se temeljito pripravljali štiri leta. »Od udeležencev tekmovanja in obiskovalcev bomo deležni kritične presoje, ali izpolnjujemo vse kriterije in obljube, ki jih je pred nas postavila mednarodna gasilska organizacija CTIF. Z zadovoljstvom lahko trdim, da smo na ta velik dogodek dobro pripravljeni in da smo skupaj z Organizacijskem odborom, Mestno občino Celje, Gasilsko zvezo Celje, državnimi organi in institucijami ter podporniki projekta, predvsem pa s podporo slovenskih gasilcev, pripravili gasilskošportno tekmovanje ter spremljajoče prireditve, ki ne bodo v čast in ponos samo naši organizaciji, temveč celotni Sloveniji.«

V Gasilski zvezi Slovenije smo prepričani, da bomo upravičili zaupanje CTIF-a, vseh Slovencev in Slovenk ter predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je častni pokrovitelj Gasilske olimpijade Celje 2022. V organizacijo tekmovanja smo namreč vložili veliko truda in naporov. Zavedali smo se velike odgovornosti, ki smo jo prevzeli kot organizatorji, hkrati pa smo veseli, da so se v promocijo dogodka vključile institucije na državni in lokalni ravni, mediji, gasilske organizacije in med drugim tudi družbeno odgovorna podjetja. Zahvalil se je vsem, ki so s svojim znanjem, dobro voljo in delovnim zanosom prispevali k temu, da bomo v Celju doživeli vrhunsko predstavo in promocijo gasilstva. Gasilce, občane in sodržavljane je povabil, naj se dogodkov udeležijo v čim večjem številu.

Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, je pojasnil, da bodo na Gasilski olimpijadi Celje 2022 prisotni predstavniki 26 držav, tekmovalci pa prihajajo iz 20 držav, pri čemer je prijavljenih 198 ekip z 2634 udeleženci.

»Na žalost je udeležba zaradi epidemije koronavirusa in vojne v Ukrajini nekoliko manjša od načrtovane. Dogodek je velik organizacijski in logistični zalogaj, na katerem bo sodelovalo več kot 2000 prostovoljcev, večinoma gasilcev iz cele Slovenije. V sklopu tekmovanj gasilske olimpijade tekmujejo gasilska mladina ter odrasli gasilci, oboje v ženski in moški konkurenci. Mladinske tekmovalne discipline so »vaja z ovirami« ter »štafetni tek z ovirami«, odrasli pa tekmujejo v klasičnih gasilskih disciplinah – »vaji z motorno brizgalno« in »štafetnem teku z ovirami«. Del odraslih ekip tekmuje tudi v t. i. športnih tekmovanjih, kjer so discipline »mokra vaja«, »štafetni teki« in »vzpenjanje s kljukastimi lestvami«. Gasilske olimpijade se lahko udeleži omejeno število enot iz posamezne države, saj vsaka samostojno predpiše merila in pogoje za izbiro enot, ki se uvrstijo v njihove reprezentance. V času Gasilske olimpijade se bo na celotnem območju mesta Celje odvijal bogat spremljevalni program: v centru mesta se bodo predstavili naši najmlajši in starejši gasilci, izveden bo nastop s prostostoječimi lestvami, na sejmišču bo tekmovanje gasilskih dvojic in manjši sejem gasilske opreme, z raznimi dinamičnimi predstavitvami se bodo predstavili tudi Slovenska vojska, policija in URSZR. Ob otvoritvi bo organiziran tudi veliki koncert z več kot 200 nastopajočimi slovenskimi glasbeniki. Slovenija je bila do sedaj poznana kot država z izvrstnimi tekmovalnimi rezultati v gasilskošportnih disciplinah, zdaj pa se želimo potrditi še kot gostoljubna država, ki je sposobna organizirati še tako zahtevne dogodke. Pri organizaciji nam je poleg Mestne občine Celje pomagala tudi država, dogodek pa je podprlo tudi veliko slovenskih podjetij. Zahvaljujemo se vsem, ki ste na tak ali drugačen način pripomogli k organizaciji gasilske olimpijade in tako pomembno prispevali, da bo dogodek uspel. Vse državljane Republike Slovenije vljudno vabimo, da se udeležijo prireditev, še posebej pa otvoritvene slovesnosti in velikega koncerta, ki bo 20. 7. 2022 ob 18.30 na Stadionu Z’dežele«, je dejal Franci Petek.

Sašo Farčnik, predsednik Gasilske zveze Celje, je dejal: »Gasilci GZ Celje in celjska gasilska regija pred olimpijado izvajamo naloge, ki so nam bile zaupane s strani GZ Slovenije. Pričeli smo s pripravo stadiona za tekmovanje in pomagali tudi pri pranju tekaške steze. V prejšnjem tednu smo odstranili športne rekvizite – pripravo za metanje diska in blazine za skok v višino, na tenis igrišču pa postavili montažne tlake. Dnevno prihaja tudi tekmovalna oprema, ki jo bomo tekom tedna postavljali na proge ter zagotovili najboljše tekmovalne pogoje.

Regija izvaja dela na športnem delu z oblaganjem in dokončanjem stolpa. V prihodnjih dneh se bodo na različnih lokacijah izvajala dela kot so: ureditev dostopa do površin za treniranje, okrasitev stadiona, postavitev reklamnih panojev, izobešanje zastav na vseh prizoriščih, postavitev transparentov … Prav tako bo potrebno postaviti še nekaj ograj ter pripraviti zadnje podrobnosti za končni izgled samega stadiona. Pri prevozih opreme in ostalih potrebnih sredstev nam s svojim vozilom pomaga tudi Poklicna gasilska enota Celje.«

Išči

+