Posvet predsednikov in poveljnikov GZ 2024

V Rogaški Slatini je bil 12. in 13. januarja posvet, ki so se ga udeležili predsedniki in poveljniki iz slovenskih gasilskih zvez ter člani Upravnega odbora in Poveljstva Gasilske zveze Slovenije.

Prvi dan (12. januarja) so udeležence na odprtju dogodka uvodoma pozdravili Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije, Erih Strašek, predsednik GZ Šmarje pri Jelšah, in mag. Branko Kidrič, župan Občine Rogaška Slatina. Slavnostni govornik je bil Marjan Šarec, minister za obrambo RS, ki je v nagovoru povedal, da sestanki ter dogovori zaradi lanskih poplav še vedno potekajo. Vodstvu krovne gasilske organizacije je zaželel nadaljnje uspešno delo ter se vsem zahvalil za delo v minulem letu.

Nagovor Marjana Šarca, ministra za obrambo.

Sledila je podelitev zahval Novi KBM, d. d., in SKB Banki, d. d., za donacije Gasilski zvezi Slovenije po poplavah 2023 in zahvalni nagovor Johna Denhofa, predsednik uprave Nove KBM, d. d.

V Kulturnem programu je s slovensko in gasilsko himno ter skladbami V Hrašah mam pa tetko, Moja in Čuj, deklica nastopilo KD Vitis Rogaška Slatina.

Po slavnostnem delu je sledila predstavitev dela GZS v letu 2023, ki sta jo izvedla Janko Cerkvenik in Zvonko Glažar, predsednik ter poveljnik krovne gasilske organizacije. Leon Behin, generalni direktor URSZR, pa je spregovoril o lanskem sodelovanju Uprave RS za zaščito in reševanje. V nadaljevanju je sledilo še poročilo o opravljenih inšpekcijskih pregledih 2023 mag. Miloša Bizjaka, namestnika glavnega inšpektorja Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Sklepni del je bil namenjen aktualnim vprašanjem udeležencev.

Drugi dan (13. januarja) sta Simon Vendramin, poveljnik Gasilske enote Nova Gorica, in Marko Adamič, podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije, predstavila velike intervencije zadnjih dveh let, kjer sta bila v ospredju dva dogodka Kras 2022 in poplave 2023.

Sledila je dr. Janja Kramer Stajnko, namestnica predsednika Gasilske zveze Slovenije, z informacijami o ustanovitvi delovnih skupin oz. komisij, kot sta na primer Komisija za promocijo, protokol in stike z javnostmi ter Komisija za raziskave, razvoj in evropske projekte. O možnostih pridobivanja EU sredstev je spregovoril Sandi Lekše, predsednik GZ Krško, o tematiki vprašanja o zbiranju finančne pomoči za gasilce je nastopil mag. Matjaž Debelak, predsednik Arbitraže Gasilske zveze Slovenije, aktualnosti s področja CTIF je predstavil Milan Dubravac, predsednik CTIF, novosti s področja penilnih sredstev pa Miha Petek.

V zadnjem delu so udeleženci lahko na okrogli mizi (z moderatorjem Dušanom Pungartnikom) prisluhnili predsednikom komisij Gasilske zveze Slovenije, nazadnje pa so predsedniki svetov Gasilske zveze Slovenije predstavili še svoje delovanje.

Sklepne besede je zbranim na koncu namenil še Zvonko Glažar, poveljnik Gasilske zveze Slovenije.

Fotografije dogodka si lahko ogledate v GALERIJI (KLIK) ali na naši FB-strani.

Foto: Jernej Šulc, GZS

Išči

+