OBRAMBNI MINISTER V SEŽANI IN DIVAČI

Mag. Matej Tonin, minister za obrambo Republike Slovenije, je 22. julija 2020 obiskal enoto Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje (ICZR) v Sežani ter ZGRS Sežana. Po seznanitvi s požarno ogroženostjo naravnega okolja in rešitvami iz državnega načrta, pripravami na požarno sezono ter video sistemom »Kras« si je v bližini letališča v Divači in železniške proge ogledal praktično usposabljanje prostovoljnih gasilcev, ki se v enoti ICZR v Sežani usposabljajo po programu Dopolnilnega usposabljanja gasilcev za gašenje požarov v naravnem okolju, ki ga – v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje – organizira Gasilska zveza Slovenije. Predstavljena sta bila tudi poveljniško vozilo PV-2 in dron Gasilske zveze Slovenije s spremljajočo infrastrukturo.

Resorni minister je po ogledu vaje povedal, da je slovenski sistem zaščite in reševanja zelo dobro organiziran in da se po njem zgledujejo tudi v tujini – kot ključna za uspešnost sistema je izpostavil gasilstvo in prostovoljnost. Med drugim je dejal: »Naše gasilstvo je močno, razvejano in tehnično dobro opremljeno.« Poudaril je tudi pomen nadaljnjega razvoja gasilstva. Pri tem je izpostavil prizadevanje za ustreznejše zavarovanje osebja in tehnike ter prilagoditev davčnega sistema, da bo privlačnejši za delodajalce, ki zaposlujejo operativne gasilce – sodelujoče v gasilskih intervencijah. Minister je izrekel veliko pohvalo gasilcem in njihovim inštruktorjem ter dejal, da smo nanje lahko upravičeno ponosni. Poudaril je pomen izobraževanja in ustrezne opremljenosti, kar skupaj daje dobre rezultate: »Zaradi tovrstnih izobraževanj je Slovenija varnejša in bolje pripravljena na naravne nesreče«. Glede videonadzornega sistema »Kras« je napovedal prizadevanje za rešitev, da bi se visokoresolucijske kamere lahko vklopile ob začetku gasilske intervencije in s tem bolje usmerjale njen potek (vir: MORS).

Predstavitve sta se poleg visokih gostov iz MORS udeležila Darko Muhič, namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije, in Marko Adamič, regijski poveljnik Obalno-kraške gasilske regije. Vaje na terenu je vodil Boris Budal, ob pomoči inštruktorjev Gasilske zveze Slovenije.

Videoposnetek (Youtube MORS: avtor Robert Cotič)

Prispevek na  TV

Išči

+