NOVO VODSTVO CTIF-a

Na prvi virtualni delegatski skupščini CTIF delegati izvolili novega predsednika in tri nove podpredsednike

Prva virtualna delegatska Skupščina CTIF, ki je potekala 21. oktobra 2020, se je uspešno zaključila. Klasična oblika zasedanja najvišjega organa CTIF bi morala potekati že junija 2020 v Hannovru – v okviru mednarodnega sejma Interschutz – a je to preprečila situacija, povezana s COVID-19.

S sedeža pisarne CTIF na Gasilski zvezi Slovenije jo je vodil generalni sekretar Roman Sykora (Avstrija), sedaj že nekdanji predsednik Tore Eriksson pa je svoj del vodil s Švedske. Skrb za tehnično izvedbo Skupščine je bila v rokah Björna Ulfsson (Kanada), večino priprav in administrativnih del pa je spretno koordinirala in vodila Neža Strmole, sekretarka CTIF (Slovenija).

Poleg prisotnih delegatov iz 29 držav so delegatsko Skupščino spremljali tudi predstavniki organizacij članic, častni člani, predsedniki komisij in člani Izvršnega odbora.

Posebnost letošnje Skupščine so bile – poleg njene virtualne izvedbe – tudi volitve novega predsednika in treh novih podpredsednikov. Za mesto predsednika se je potegoval le en kandidat – Milan Dubravac iz Slovenije – in bil soglasno potrjen. Sicer je v začetku letošnjega leta kandidaturo napovedal tudi Hartmut Ziebs, nekdanji predsednik Gasilske zveze Nemčije, a je kasneje od nje odstopil.

Milan Dubravac je bil že do sedaj član Izvršnega odbora, zato je njegova izvolitev za predsednika »odprla prost sedež« v Izvršnem odboru CTIF, odstop Hartmuta Ziebsa pa je odprl še enega. Izvršni odbor se je spomladi 2020 odločil, da doda še en sedež (skupaj tri možna mesta za podpredsednike). Tudi za tri položaje podpredsednikov so kandidature vložili samo trije kandidati in bili prav tako soglasno potrjeni. Novi podpredsedniki CTIF so postali Taina Hanhikoski s Finske, Anatolij Suprunovski iz Rusije in Christophe Marchal iz Francije.

Mandati predsednika in podpredsednikov CTIF so štiri leta, izvolitev na isto funkcijo pa je mogoča samo za dva mandata (8 let).

V nadaljevanju so virtualno prisotni delegati potrdili lokaciji delegatskih Skupščin za leti 2021 in 2022. Prihodnje leto bo slednja potekala v sklopu sejma Interschutz v Nemčiji, leta 2022 pa v sklopu gasilske olimpijade v Celju v Sloveniji.

Ob koncu delegatske Skupščine so se vsi zahvalili Toru Erikssonu, ki je 8 let opravljal funkcijo predsednika CTIF, pred tem pa več pomembnih vlog v komisijah CTIF, in mu podelili naslov »častnega člana«.

Slovenijo so na virtualni delegatski Skupščini zastopali: Janko Cerkvenik in Franci Petek, predsednik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije, ter namestnica predsednika dr. Janja Kramer Stajnko.

V prihodnji, praznični številki Gasilca (november/december) bomo lahko prebrali intervju z Milanom Dubravcem, novim predsednikom CTIF

Išči

+