VROČINSKI VAL IN POŽARI

Zgodovinski vročinski val, ki je konec preteklega in v začetku tega tedna zajel severozahodni del ZDA in jugozahodni del Kanade je po poročanju ameriških medijev, terjal več kot 100 smrtnih žrtev v ZDA, v Kanadi pa več sto. Meteorologi menijo, da je vročinski val neposredna posledica podnebnih sprememb, ki povzročajo take ekstremne vremenske pojave. Padlo je več vročinskih rekordov, med drugim v Portlandu, kjer se je temperatura povzpela na 46 stopinj Celzija. V mestu Lytton v Britanski Kolumbiji (Kanada) so v ponedeljek izmerili 47,9 stopinje Celzija, dan prej 46,6 stopinje Celzija, v sredo 30. junija pa že 49,5 stopinje Celzija in s tem podrli dozdajšnji rekord v Midalu v Saskatchewanu iz leta 1937, ko so izmerili 45 stopinj Celzija.

Poleg ekstremno visokih temperatur so v nekaterih mestih in okolici izbruhnili še gozdni požari. Ljudje zaradi požarov zapuščajo svoje domove in v avtomobilih bežijo iz mesta Lytton v Britanski Kolumbiji. Zaradi varnosti in širjenja ognja so morali evakuirati ljudi iz mesta.

Vroče je tudi v Mediteranu in na Balkanu. V Bosni in Hercegovini je v Mostarju termometer pokazal 40 stopinj Celzija, dve manj v Sarajevu. Tudi v Črni gori so se že približali 40 stopinjam Celzija, v Prištini jih je bilo 39. Podobno je v Srbiji, v Beogradu je bila presežena najvišja do zdaj izmerjena junijska temperatura – 18. junija 1918 so izmerili 38 stopinj Celzija. Na Hrvaškem so se že borili z večjim požarom pri Šibeniku.

Slovenija je občutila posledice prvega letošnjega vročinskega vala. Temperature so se ponekod povzpele nad 35 stopinj Celzija. Do zdaj najbolj vroč mesec junij je bil leta 2003, letošnji bo pa zelo podoben, tudi tistemu iz leta 2019.

Napovedi za naslednje mesece so takšne, da lahko računamo z nadpovprečnimi temperaturami. Koliko jih bo in kako izraziti bodo vročinski valovi, pa zdaj še ni mogoče napovedati za meseca julij in avgust. Bo pa ta prvi vročinski val, ki ga zdaj preživljamo, prekinjen le za kakšen dan in se bo nadaljeval. Spremljamo situacijo na terenu.  Opazne so že posledice visokih temperatur in suše. Glede na napovedi moramo poskrbeti za pripravljenost gasilcev, sredstev in managementa za spopadanje z požari v naravi. GZS z ostalimi službami v soboto 3. julija 2021 organizira vajo »Vremščica 2021«, kjer bo preizkušen sistem vodenja, koordinacija, TK sredstva, brezpilotni zrakoplovi in ostalo ob začetku poletne požarne sezone.

Išči

+