MEDNARODNA DELAVNICA GLEDE NAUČENIH LEKCIJ – POŽARNA SEZONA 2021

V ponedeljek 22. novembra in torek 23. novembra je potekala  mednarodna delavnica glede naučenih lekcij na primeru požarne sezone 2021 –  UCPM LLP Workshop  Forest fire season 2021. Konferenca je potekala v Atenah (Grčija) in preko spleta. Udeleženci iz Slovenije smo jo spremljali v ICZR na Igu. Delavnice sta se udeležila dva predstavnika komisije GZS za požare v naravi.

Po pozdravih g. Christosa Stylianidesa, Greek Minister for the Climate Crisis and Civil Protection in g. Janeza Lenarčiča, European Commissioner for Humanitarian Aid and Crisis Management, so sledile prezentacije in diskusija.

Letos je v EU že pogorelo 497.444 ha gozdnih površin, v sami poletni sezoni pa 354.837 ha površin. Število požarov bo letos tako nadpovprečno, saj v EU letno zgori okrog 450.000 ha površin. Najkritičnejše obdobje letos je bilo v začetku avgusta, natančneje 6. avgusta, večina velikih požarov pa med 25. julijem in 3. avgustom. V Grčiji je bilo 3. avgusta zelo vroče saj je bila zabeležena temperatura 45,3 st. C, beležijo tudi 2,5 st. C višjo temperaturo od povprečja. Zanimivo je da se je Avstrija ukvarjala z gašenjem velikega požara 29. oktobra in celo zaprosila za mednarodno pomoč (letala iz Italije). V sezoni je bilo preko 100 aktiviranj mehanizma EU za pomoč. Sile iz EU so sodelovale pri gašenju tudi v državah izven unije.

V predstavitvah je bila posebej poudarjena solidarnost in hitra pomoč med državami članicami EU. Pomoč je bila nudena z zemeljskimi silami in zračnimi plovili. Pomoč je bila potrebna, saj so bili gasilci in reševalci marsikje zelo obremenjeni in okrnjeni zaradi pandemije. Potrebno je bilo izvesti tudi veliko evakuacij prebivalstva iz ogroženih območij zaradi požarov.

Bistvena priporočila delavnice gredo v smeri izboljšanja preventive, osveščanja prebivalcev, priprave in zagotavljanja logistike, opazovanja terena, obveščanja in koordinacije med državami ter drugimi pripravami pred sezono. Poletna požarna sezona bo vedno daljša in vedno več bo ekstremnih požarov. Ogrožena bodo tudi človeška življenja.

Darko Muhič, komisija za požare v naravi

Išči

+