SEJEM SOBRA IN DRŽAVNO GASILSKO TEKMOVANJE

Včeraj je svoja vrata v Gornji Radgoni odprl 9. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, ki ga letos zaznamuje slogan Zavezništvo zaupanja SOBRA 2023. Sejem namreč prikazuje delovanje ustanov na področju obrambe, varnosti in reševanja, opremo, znanje, potrebno za obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah.

Sejem je slavnostno odprl minister za obrambo Marjan Šarec, ki je v svojem nagovoru poudaril, da moramo biti v sodobnem času pripravljeni na soočanje z novimi izzivi. Temu mora slediti tudi seznanjanje z novo opremo in tehnologijami in priložnost za to je tudi sejem SOBRA.

Na odprtju sejma je zahvalo za 20 let sodelovanja na sejmu SOBRA prejela tudi Gasilska zveza Slovenije. Predsednik GZS Janko Cerkvenik je zahvalo hvaležno sprejel v imenu svoje 170.000-članske gasilske družine. Izpostavil je širok spekter nalog, ki jih gasilci s srcem izvajamo, zato je sejem za nas izziv in priložnost, da širimo znanje in spoznamo novo tehniko in metodologijo, kar nam bo v veliko pomoč pri naših nalogah. Želi, da si v času sejma izmenjamo vse slabe in dobre prakse in z medsebojnimi stiki okrepimo drug drugega. Opozori na državno tekmovanje, ki se bo ravno tako dogajalo v okviru sejma (v soboto ter nedeljo) in je velik izziv za vse generacije gasilcev, še posebej pa mladine. To bo namreč zanje nastop pred mladinsko gasilsko olimpijado v Trentinu v Italiji prihodnje leto. Zato prijazno povabi, da se udeležijo tekmovanj v prihodnjih dneh in s tem podprejo prostovoljne gasilke in gasilce.

Sejemsko dogajanje je izredno pestro, na prizoriščih se vrstijo raznoliki prikazi spretnosti, usposobljenosti, znanje ter razstave in posveti več ustanov.

Stojnico Gasilske zveze Slovenije lahko do 24. septembra na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni obiščete vsak dan med 9. in 18. uro v hali B.

Hkrati vas vabimo na praktični prikaz požarne preventive v gospodinjstvu, ki jo še v petek in soboto med 9. in 13. ter med 15. in 18. uro izvaja Komisija za preventivo GZS na zunanjem prostoru GZS (ob hali B).

V soboto, 23. 9., med 8.00 in 15. uro bo ob hali C2 v organizaciji Gasilske zveze Slovenije in Uprave RS za zaščito in reševanje organizirano tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči.

V soboto in nedeljo, 23. in 24. 9., vas prijazno vabimo na ogled Državnega tekmovanja za memorial Matevža Haceta 2023. V soboto se bo na tekmovalne proge podala gasilska mladina, v nedeljo pa člani in članice ter starejše gasilke ter gasilci.

V soboto in nedeljo si boste ob 13. uri lahko ogledali tudi prikaz gašenja sončnih celic, električnih baterij in drugih materialov z novim ekološkim gasilnim sredstvom, ki ga bomo izvajali v sodelovanju s podjetjem Trident.

Išči

+