SOČASNO DVIGNILI ZASTAVE GASILSKE OLIMPIJADE CELJE 2022 PO VSEJ SLOVENIJI

Celje, 8. april 2022 – V organizaciji Gasilske zveze Slovenije so natanko ob 18. uri po vseh 120 gasilskih zvezah oziroma v vseh 212 slovenskih občinah na priložnostnih prireditvah 100 dni pred začetkom Gasilske olimpijade Celje 2022 ob zvokih koračnice zaplapolale zastave Gasilske olimpijade Celje 2022. Knežje mesto bo namreč od 17. do 24. julija letos gostilo okoli 3.000 gasilcev iz 25 držav.

Osrednja prireditev ob današnjem sočasnem dogodku, s katerim smo slovenski gasilci simbolno povezali Slovenijo, je bila v Celju, natančneje na Krekovem trgu pred Celjskim domom, kjer so navzoče nagovorili Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije, Bojan Šrot, župan MO Celje, in mag. Matej Tonin, minister RS za obrambo.

V svojem nagovoru je predsednik slovenskih gasilcev Janko Cerkvenik po pozdravu visokih gostov dejal: »Zbrali smo se, da slovesno dvignemo zastavo Gasilske olimpijade Celje 2022. Gre za pomembno in množično simbolno dejanje, točno 100 dni pred slovesno otvoritvijo s prižigom ognja Gasilske olimpijade Celje 2022. To bo prva tovrstna velika gasilska olimpijada v Sloveniji, gostilo jo bo knežje mesto Celje. Mednarodna gasilska organizacija CTIF je slovenskim gasilcem zaupala organizacijo največjega dogodka zaradi izjemnih tekmovalnih uspehov naših gasilskih enot na tovrstnih tekmovanjih v preteklosti, pa tudi zato, ker smo se že večkrat izkazali kot dobri gostitelji ob različnih priložnostih. Izkazano zaupanje predstavlja za našo organizacijo izjemno veliko čast, hkrati pa še večjo obveznost, da vložimo maksimalne napore v organizacijo gasilske olimpijade s številnimi spremljevalnimi dogodki. Svetovni in domači javnosti moramo še enkrat več potrditi, da za nas ni prav noben izziv prevelik.« Zahvalil se je državi, več ministrstvom, Upravi RS za zaščito in reševanje, Mestni občini Celje s svojimi službami ter številnim sponzorjem in donatorjem, brez katerih takšne prireditve ne bi mogli speljati.

Župan Bojan Šrot se je gasilcem ob tej priložnosti zahvalil za opravljanje plemenitega in odgovornega dela ter nadaljeval: »Verjamem, da se boste gasilci izkazali kot odlični organizatorji in da bomo po zaključku olimpijade vsi ponosni. V Celju imamo primerno tekmovalno in nastanitveno infrastrukturo, zato bodo tekmovalci in obiskovalci zagotovo zadovoljni. Spoznali bodo, da smo prijazni, gostoljubni ljudje, da imamo lepo urejeno mesto, veliko zelenih površin in bogato zgodovino. Naše mesto je zgrajeno na keltskih, rimskih in srednjeveških temeljih. Veliko te zgodovine imamo odlično ohranjene, lepo prezentirane in vse to bomo gostom s ponosom predstavili. S skupnimi močmi bomo poskrbeli, da bo mesto v času olimpijade še bolj zaživelo. Pripravili bomo različne dogodke, mesto primerno okrasili, tako da bo olimpijada pravi spektakel, ki se nam bo vsem za vedno vtisnil v spomin.«

Obrambni minister mag. Matej Tonin je uvodoma poudaril, da so prostovoljni gasilci temelj slovenskega sistema zaščite in reševanja, ki služijo lokalnim skupnostim in domovini. Vsem gasilcem se je zahvalil za opravljene intervencije, kot tudi vsem njihovim bližnjim, ki so v času opravljanja gasilske službe brez njih. Poudaril je, da pomeni organizacija Gasilske olimpijade veliko priznanje Sloveniji in Gasilski zvezi Slovenije. Zahvalil se je županu Bojanu Šrotu in mestu Celje, ki je sprejelo gostoljubje tega velikega dogodka. Omenil je tudi pomemben sprejem dveh zakonov, ki bosta izboljšala status gasilcev, to sta Zakon o gasilstvu in Zakon o dohodnini. Dejal je, da bo Gasilska olimpijada v Celju prav gotovo vrhunec vseh dogodkov v letošnjem letu in velika priložnost, da v svoje vrste pritegnemo mlade gasilce, ki so naša prihodnost.

Za prijetno vzdušje na prireditvi v Celju je poskrbel Pihalni orkester Celje.

 

Išči

+