VELIK POŽAR OGROŽAL NASELJE DOLGA POLJANA

V petek, 18. septembra 2020, je nekaj po 10. uri dopoldne zagorelo v mešanem gozdu tik nad naseljem Dolga Poljana v Občini Ajdovščina. Zaradi močne burje, ki je pihala z Nanosa, se je požar hitro širil proti naselju, zato je bila aktivirana Gasilska zveza Ajdovščina z GRC in nato celotna Severno-primorska regija. Manjši požar je nastal v bližini že pred dvema dnevoma, vendar je bil takrat pogašen in robovi temeljito omočeni.

Pri gašenju je v petek preko dneva sodelovalo okoli 160 gasilcev. Ponoči je zalivalo rob požarišča in gasilo požar okoli 110 gasilcev. V soboto dopoldne je na obhodih požarišča in straži sodelovalo okoli 60 gasilcev, nato pa se je število gasilcev na območju požara zmanjševalo. V petek ob močni burji in v soboto so na požarišče odmetavali vodo tudi s pomočjo helikopterja Slovenske vojske.

Čeprav je bila povšina požara manj kot 10 ha, je bilo na požarišču zelo živahno. Gasilci so se do požara z vozili prebijali skozi gručasto primorsko naselje po zelo strmih in ozkih ulicah. Požar je resno ogrožal dve stanovanjski hiši. Naselje Dolga Poljana je bilo ovito v gost dim. Zaradi dima in saj sta imela težave z dihanjem tudi dva gasilca. Vidljivost je bila zelo majhna. Burja je v petek popoldne pihala s hitrostjo med 55 in 75 km/h. Med gašenjem požara so gasilci v petek zvečer posredovali tudi na še eni lokaciji v Občini Ajdovščina.

“Bilo je kot sodni dan, res grozno. Valil se je dim, po zraku je nosilo pepel, imeli smo občutek, da gori streha. Pred hišo se ni videlo niti dvam metra, kar dušilo me je,” je povedala domačinka Jožka Lemut. “Še pet minut, pa bi zgorela prva hiša. V hlevu imamo 30 bikov, ki so začeli kihati. Bali smo se, da se bo vnel hlev, saj imamo tam seno. Na drugi strani vasi so rezgetali konji,” je grozljivo vzdušje opisala Lemutova. “Zmaga še ni v naših rokah, toda gasilci so res opravili veliko delo in krajani smo jim izredno hvaležni. Zaradi njihove izjemne požrtvovalnosti in profesionalnosti smo šli z olajšanjem v sobotni dan. Hvala tudi Občinskemu štabu Civilne zaščite, Slovenski vojski in vsem službam, ki so sodelovale v intervenciji,” je v imenu krajanov povedal Marjan Curk, predsednik Sveta KS Dolga Poljana (vir: PN).

Na intervenciji sta podporo nudili tudi poveljniški vozili GE Nova Gorica in Gasilske zveze Slovenije s posadko.Od petka zvečer pa je bilo poveljniško mesto v logističnem centru URSZR v Ajdovščini. Sodelovali so tudi policisti, NMP ZD Ajdovščina in OŠ CZ Ajdovščina. Zaradi suše je ajdovska občina razglasila veliko požarno ogroženost.

Zahvala gre vsem gasilcem, vodstvu Severno-primorske regije, operaterjem poveljniških vozil, GRC Ajdovščina, Slovenski vojski, Policiji, domačinom in ostalim službam. Vsi našteti so usklajeno sodelovali in preprečili veliko škodo v naslju Dolga Poljana. Krajani so bili nad požrtvovalnostjo gasilcev zelo zadovoljni, celo navdušeni.

Besedilo in foto: Darko Muhič

Išči

+