NOVINARSKA KONFERENCA IN IZJAVA ZA JAVNOST

V sredo, 3. junija 2020, je bila ob 14. uri v prostorih Gasilske zveze Slovenije v Ljubljani novinarska konferenca, na kateri sta o akciji zbiranja donacij za gasilce prek platforme E-Donacije spregovorila Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije, in Mitja Kotnik, predstavnik za medije Skupine Kovanček Group, d. d.

Hkrati so novinarji prejeli tudi sporočilo za javnost, v katerem je zapisano:

Epidemija je za nami, pred nami so novi izzivi. Za vse nas, saj so nekatere omejitve še vedno z nami in bodo verjetno tudi v prihodnje. Veliko število gasilcev je bilo aktiviranih v zadnjih aktivnostih preko Civilne zaščite RS in s koncem epidemije se je deaktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh ter se tako lahko posvetimo tudi drugim nujnim aktivnostim.

Izbruh epidemije koronavirusa in vseh s tem povezanih ukrepov – zmanjševanje socialnih stikov, samoizolacija itd. – sovpada z dlje časa načrtovanimi spremembami na področju zagotavljanja finančnih sredstev za naše delovanje in samo potrjuje pravilnost zastavljenega koncepta. V letošnjem letu slovenska gasilska društva planirajo nakup 200 vozil v okvirni vrednosti 20 milijonov evrov. Velik del teh sredstev namenijo društvom tudi lokalni donatorji, ki jih obiščemo večkrat na leto. Zbiranje sredstev prek dobrodelnih koncertov, sejmov, veselic, tekmovanj in podobno še dlje časa ne bo možno. Ti dogodki morajo v prihodnosti postati neke vrste dopolnitev aktivnosti v lokalnih okoljih in ne nuja zaradi zagotavljanja materialnih sredstev za delovanje.

Aplikacija E-Donacije ni bila ustvarjena zaradi epidemije koronavirusa, ponuja pa rešitev na izzive, ki smo jim priča tudi zaradi epidemije, kot tudi omogoča dosego našega cilja in to je zagotavljanje stabilnih in predvidljivih materialno-finančnih pogojev za naše delovanje.

Uvajanje in testiranje aplikacije E-Donacije smo skupaj s skupino Kovanček group d. d., kot enega izmed ključnih orodij zbiranja sredstev, pričeli konec lanskega leta. V rekordno kratkem času – v le nekaj dneh – smo zbrali prek 8000 donatorjev dohodnine. Že takrat smo si zastavili, da bomo po uspešnem testiranju v mesecu marcu začeli z donatorsko akcijo, za katero upamo, da bo največja v slovenski zgodovini, a smo jo morali prestaviti zaradi epidemije koronavirusa. Jo pa začenjamo sedaj, s še večjo motivacijo. V njej bodo lahko sodelovala vsa gasilska društva. Cilj je na moderen, tehnološko dovršen, enostaven in varen način dolgoročno zagotoviti donatorsjka sredstva gasilskim organizacijam, brez lastnega vložka donatorja. Takšen korak naprej smo ne le dolžni, ampak tudi primorani storiti. Znano je dejstvo, da več kot polovica davčnih zavezancev ne izkoristi možnosti donacije 0,5 % dohodnine organizacijam, ki so upravičene do njih in tako je ostalo skoraj 5,5 milijona evrov sredstev nerazporejenih v proračunu. Naša želja je, da omogočimo takšno rešitev, da z donacijo gasilskim organizacijam finančno posameznik ni obremenjen, temveč, če je možno, celo nagrajen.

V tem trenutku platforma omogoča doniranje dohodnine in zamenjavo ponudnika zdravstvenega zavarovanja, se pa implementirajo še drugi partnerji na ostalih področjih. Zato vabimo vse ponudnike bančnih, zavarovalnih in telekomunikacijskih storitev k sodelovanju. S prisotnostjo na platformi bodo v tem letu predstavljeni publiki približno 250.000 uporabnikov. Pozivamo tudi vsa gasilska društva, da se čim prej registrirajo v platformo in si omogočijo zbiranje donacij, saj bo v tem letu to verjetno realno edina rešitev, s katero bomo lahko delovali nemoteno.

Zato pozivamo vse, ki so jim vrednote in delovanje gasilskih organizacij blizu, da nas podprejo preko aplikacije E-Donacije in izkoristijo tudi zakonsko možnost doniranja 0,5 % dohodnine. Mi bomo pa s Skupino Kovanček Group d. d. in ponudniki v sistemu preverili, če lahko za njih uredimo še kakšen prihranek pri položnicah, ki jih že sedaj plačujejo.

Skupaj lahko tako zagotovimo gasilskim organizacijam trajno materialno-finančno podlago za nakup opreme, delo z mladimi in s tem izvajanje našega poslanstva.

 

Ljubljana, 3. 6. 2020

 

Kovanček Group d.d.,                                                                 Gasilska zveza Slovenije,

zanj član uprave marko Muršec                                                zanjo predsednik Janko Cerkvenik

 

 

Novinarsko konferenco si je možno ogledati na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=ifeqY-5FueY&feature-emb_logo

Povezava za doniranje: https://www.zagasilce.si

Išči

+