Prvi dan simpozija Eöryjevi dnevi

Gasilska regija Pomurje je v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije (GZS) ter Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) organizirala prvi pomurski gasilski simpozij, ki nosi ime Eöryjevi dnevi in je posvečen Ernestu Eöryju, enemu najzaslužnejših slovenskih gasilcev. Častni pokrovitelj dogodka je minister za obrambo Marjan Šarec.

Dvodnevni simpozij z mednarodno udeležbo je s svojo prisotnostjo počastil tudi Janko Cerkvenik, predsednik GZS. Uvodoma se je zahvalil Gasilski regiji Pomurje za organizacijo dogodka ter izpostavil, da krovna gasilska organizacija v državi vsako leto organizira posvet za predsednike in poveljnike gasilskih zvez kot eno od možnosti komuniciranja in seznanjanja nižjih organizacij o delu vodstva GZS, ki je tudi priložnost za izmenjavo novih znanj ter dobrih in slabih praks. »Pobuda vodstva pomurske gasilske regije, da o tem seznani tudi vodstva prostovoljnih gasilskih društev, je zelo pomembna. Hkrati je to tudi priložnost, da s sosednjimi državami oziroma regijami utrdimo sodelovanje in povezovanje tudi pri organizaciji in medsosedski pomoči ob večjih naravnih nesrečah,« je še povedal Cerkvenik, ki je na dogodku osvetlil tudi pomen sprejetja Zakona o gasilstvu ter vlogo Ernesta Eöryja pri sprejemanju in izvajanju tega.

Na dogodku je prisostvoval tudi Leon Behin, generalni direktor URSZR, ki je povedal, da ravno takšni simpoziji, kjer so prisotni predstavniki vseh sosednjih držav, predstavljajo vrhunsko izmenjavo izkušenj, v ospredje postavijo človeka, osebni stik in poznavanje sistemov na eni ali drugi strani meje, kar je pri hitrem ukrepanju toliko bolj pomembno.«

Prvi dan simpozija so sicer slovenske, hrvaške, madžarske in avstrijske delegacije obiskale grob Ernesta Eöryja na Hodošu, kjer so položile vence in sveče, pridružila se jim je tudi domača enota iz Gasilske zveze Hodoš, sklenil pa se je z okroglo mizo o življenju in delu Eöryja, na kateri so sodelovali hči Silva Eöry, njegov nekdanji sodelavec in pomurski gasilec Franc Gomboc, častni poveljnik in sodelavec GZS mag. Matjaž Klarič, pisec knjige o Eöryju Florjan Jančič ter predsednik GZS Janko Cerkvenik. Okroglo mizo je povezoval Boštjan Rous. 

Več fotografij: https://we.tl/t-z4upSzTEKz

Avtorici: Damjana Nemeš in Brigita Čufar

Išči

+