VELIK POŽAR PRI PETRINJAH

V bližini vasi Petrinje (nad Kraškim robom) je 22. aprila 2020 od dopoldneva – na levi in desni strani državne ceste na meji med Mestno občino Koper ter občino Hrpelje-Kozina – divjal večji požar. Z ognjenimi zublji, ki jih je razplamtevala močna burja, se je borilo okoli 150 gasilcev iz širše regije. Na pomoč so priskočile tudi dodatne okrepitve iz okoliških gasilskih društev. Gasilci smo bili priča mnogim požarnim preskokom čez cesto in po gmajni.

Po neuradni oceni gasilcev in ZGS je ogenj zajel okoli 35 ha borovega gozda. Vzrok požara še ni znan, življenja in lastnina prebivalcev v bližini niso bili ogroženi. Požar je bil do večera pogašen, požarna straža je ostala čez noč, predvidena je tudi v četrtek, 23. aprila 2020.

Zaradi obsežnosti požara je bila preverjena možnost gašenja s helikopterjem Slovenske vojske, vendar to zaradi močne burje  ni bilo mogoče. Pri gašenju so sodelovali gasilci koprske gasilske brigade in ZGRS Sežana, ter  gasilci OGZ Koper, KGZ Sežana, GZ Postojna in GZ Ilirska Bistrica. Prisotni so bili tudi predstavniki očin Koper in Hrpelje-Kozina. Na pomoč so priskočili tudi gasilci iz Trsta.

Preko noči so izvajali požarno stražo gasilci iz Notranjske gasilske regije (cca. 90 gasilcev), v četrtek, 23. 4. 2020 pa so jih zjutraj zamenjali gasilci iz Severno-primorske regije. Sodelovali bodo tudi domači gasilci.

Na terenu je deloval Štab ob podpori operaterjev PV-2.

Državna cesta na odseku Kozina–Črni Kal je bila zaprta, kar je omogočalo gasilcem uspešnejše delo, čeprav je močan dim občasno onemogočal vožnjo z vozili.

Išči

+